Så ska vi stoppa ungas psykiska ohälsa

 Vilken eller vilka anledningar till den ökade psykiska ohälsan bland barn och unga är det många som funderar över. Vad vi vet är hur denna ohälsa visar sig. Depression, ångest och självskadebeteende och blivit allt vanligare. Medicineringen ökar i takt med insjuknandet.

Den psykiska ohälsan drabbar både flickor och pojkar och i alla åldrar. Flickorna och unga kvinnor plågas av ätstörningar eller en ständig oro över att inte räcka till och det handlar om pojkar som går till skolan med en klump i magen därför att de inte vet vad som kommer att hända under dagen.

Det kan också vara så att de unga inte vågar ta hem kompisar då de är rädda för vad som kommer att visa sig när de öppnar dörren. Är mamma eller pappa snäll idag? Är någon berusad?

Det är ett enormt välfärdssvek mot dessa barn unga och deras familjer att vi inte kan förebygga och behandla denna typ av ohälsa i tid.

Kristdemokraterna föreslår följande för de ungas väl:

Vi måste korta köerna till barn- och Ungdomspsykiatrin (BUP).

Vidare vill vi att och regioner ska få ett samlat grepp om barn- och ungdomsvårdhälsan, dvs inklusive elevhälsan. Barn och ungdomarna får då ta del av en mer sammanhållen vård och detta kan förhindra att man bollas mellan olika insatser och att ohälsan kan upptäckas i tid.

Att familjer och föräldrar eller vårdnadshavare är viktiga för barnen under uppväxt är något som vi tar fasta på. Att ge familjerna stöd, ekonomiskt och på annat sätt är viktigt. Sänkt skatt, ekonomiskt stöd till barnfamiljer, barnomsorgspeng och en helt flexibel föräldraförsäkring är några av de insatser vi tror kommer att betyda mycket för varje familj.

Slutligen behövs ett politiskt ledarskap som förstår att grunden för det goda samhället läggs av vanliga människor som väljer att ta ansvar och gör gott för varandra. Vi kristdemokrater står för ett sådant politiskt ledarskap för Sverige, regionen och i Upplands Väsby kommun.

 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Att kunna bidra med 100% av sin egen förmåga

Implementering av Barnkonventionen

Föräldrautbildning som friskvård