Hur många har gifts bort i sommar?

Sommarlovet är nu slut och frågan är hur många unga kvinnor har bävat för sitt sommarlov och för semesterresan till släkten i hemlandet.

 Arbetet mot hedersrelaterat våld och förtryck, bekämpandet av tvångs- och barnäktenskap är angeläget och kräver aktiva åtgärder från samhället.

 Ingen ska behöva utsättas för att tvingas att gifta sig. För de flickor som trots det varje år förs bort för att giftas utomlands måste det finnas hjälp att få. Barndomen ska vara frihet, lek och lärande.  Nu tvingas allt fler svenska flickor gifta sig som barn. Sverige måste skydda dessa barn/ungdomar från förtryck och våld.

 Desperata och rädda flickor ringer svenska konsulat eller ambassader men kan idag mest hänvisas till olika frivilligorganisationer som faktiskt organiserar fritagningar av flickor. De flesta flickor som gifts bort får dock aldrig någon hjälp.

Personal på våra skolor, sjukhus, polismyndigheter och socialkontor måste bli bättre på att känna igen signaler och behöver utbildas i vad som krävs för att med auktoritet kunna ingripa vid behov. Myndighetssamverkan är nödvändig för att förebygga och hjälpa flickor och pojkar i riskzonen för barn- och tvångsäktenskap och samt hjälpa dem som blivit bortförda.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Att kunna bidra med 100% av sin egen förmåga

Implementering av Barnkonventionen

Föräldrautbildning som friskvård