Föräldrautbildning som friskvård

 Pappas, mammas eller någon eller några andra vuxnas betydelse för ett barns hälsa och utveckling kan inte överskattas. Att vara förälder innebär mycket glädje, men många upplever också att det ställs stora krav på dem i föräldrarollen och uttrycker ett behov av stöd. Om föräldrar ges förutsättningar att vara och göra mer för sina barn ger det en positiv utveckling av barns och ungdomars fysiska och psykiska hälsa. Det är av otroligt stort värde för oss alla.

 Som kristdemokrat ligger familjefrågorna nära. Förutom att ge familjerna valfrihet gällande barnomsorg och skola tycker vi att det är viktigt att även se till föräldrarna eller de vuxna som finns i barnens närhet får möjlighet att växa i sin roll som vuxna förebilder.

 Sedan många år har föräldrastödet blivit en viktig del av kommunens ordinarie samverkande hälsofrämjande arbete. Detta gläder mig! Med en kristdemokrats envisa kamp för familjen kommer jag att göra vad jag kan för att det så ska förbli och även utvecklas. Jag vill att alla föräldrar och andra vuxna i barns närhet ska erbjudas samma möjlighet till stöd och hjälp i sitt viktiga uppdrag.

Barnrättsperspektivet och det gemensamma, jämställda föräldraskapet och ansvarstagandet för barnet ska vara centrala utgångspunkter.

Alla har vi olika förutsättningar, intressen och behov. Därför måste vi kunna erbjuda ett varierat och brett stöd. Olika former är t.ex. mötesplatser och föräldrakurser, föräldraforum på nätet, föreläsningar om föräldraskap och bokcirklar. Mödra- och barnhälsovården och öppna förskolan fyller viktiga funktioner under graviditet och spädbarnstid. Förskolan och skolan är superviktiga arenor när barnen blir större. Dessutom måste vi erbjuda riktad hjälp när extra prövningar kommer eller problem redan har uppstått. Kommunen och det offentliga kan inte göra allt och många föreningar och organisationer har också egna erbjudanden kring föräldra- och familjestöd. Allt detta välkomnar vi kristdemokrater och vi vill gärna bidra till utvecklingen av denna typ av verksamhet.

Det görs mycket för föräldrar, men ett svårt inslag kring frivilliga erbjudanden är att de inte alltid når dem som skulle behöva dem allra bäst. Det finns risk att man känner sig utpekad som misslyckad om man tar hjälp eller går på föräldrautbildning. Det är helt bakvänt. Tänk om vi istället kunde sänka trösklarna, och se det som en naturlig del av föräldraskapet. Som träning eller friskvård. Det är en mycket god investering för framtiden som vi alla borde uppmuntra varandra att göra.

När gick du en föräldrautbildning senast?

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Att kunna bidra med 100% av sin egen förmåga

Implementering av Barnkonventionen