Bygga en stad är inte att göra sig till

Bygga, och bygga stadsmässigt är eftersträvansvärt. Bygga sig ifrån den moderna småstaden till en modern stad. Kan tyckas som futtigt, men för mig som verkat för att ta bort ”småstaden” ur planerna för Upplands Väsbys framväxt är stadsmässighet aktuellt och angeläget.

En del ställer sig frågan varför vi som kommun måste bygga och växa. En del kallar det till och med för ”att göra sig till”. Frågan har ställts under alla år det har byggts och kommer säkerligen att ställas även i fortsättningen. Varje ny generation vill både växa och säga att ”nu räcker det”.

Frågan om stadsmässighet är också kopplat till hur vi ska bygga och utveckla vår stad eller vårt samhälle. Dessa frågor får var och en svara på om man tycker detta är viktigt och i så fall varför. För mig som en del av samhället och representant för Kristdemokraterna är det av stor vikt att kunna erbjuda människor en bostad i en växande stockholmsregion. Detta för att vi ska bli fler som delar på kostnaderna för vår välfärd och för att ge inflyttade en möjlighet att bosätta sig just i Upplands Väsby. Jag, och flera med mig, vill se ett stort utbud av bostäder och bostadsformer.

Att hålla hållbarhetsaspekterna i främsta rummet är något mycket väsentligt i arbetet med att växa som kommun. Det ska inte bara var ekonomiskt, ekologist utan också socialt hållbart. Alla tre måste fungera tillsammans, annars är det inte ett hållbart växande.

I en stad där jag vill att människan ska vara i fokus ska det finnas utrymme för möten, rekreation och andra aktiviteter. Samtidigt ska det finns bra handel, service och kommunalt finansierade verksamheter. Allt detta ska rymmas i en stad. Vet man om detta och tar med det in i planeringen från början, är processen något mycket givande, kreativt och ger utrymme för mångfald och variation. Dessutom är det viktigt att en plats ska vara orienterbar och lätt att förstå.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Att kunna bidra med 100% av sin egen förmåga