Att kunna bidra med 100% av sin egen förmåga

 En av de grupper som har det allra svårast att etablera sig på arbetsmarknaden är personer med funktionsnedsättning.

Överlag har inställningen till att anställa någon med en funktionsnedsättning blivit öppnare. Småföretagen är de verkliga föregångarna, storföretag som ex vis IKEA, ICA och Max har på ett föredömligt sätt lyft frågan men den offentliga sektorn har långt kvar till dessa privata företag.

Upplands Väsby kommun arbetar generellt för att försörjningsstödet ska minska och att fler ska nå egen försörjning istället för att vara bidragsberoende, men fortfarande står många utanför arbetsmarknaden. Kristdemokraternas politik när det gäller personer med funktionsnedsättning tar sitt avstamp i rätten till ett fullödigt och värdigt liv, där alla människor ska inkluderas på arbetsmarknaden utifrån sina egna förutsättningar.

Jag tycker att det är på tiden att kommunen verkligen tar ett allvarligt tag om situationen att personer med olika former av funktionsnedsättning står utanför arbetsmarknaden, även fast de förmodligen inte skulle behöva göra det. Kommunen bör ta fram en strategi som ska visa på hur fler människor med någon form av funktionsnedsättning och som möts av arbetshinder ändå kan inkluderas.

Min önskan är att kommunen, med rätt politisk styrning, visar på ännu större engagemang för att ge människor en chans att få bidra med 100% av sin egen förmåga.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Implementering av Barnkonventionen

Föräldrautbildning som friskvård