Återigen dags att uppmärksamma barns psykiska ohälsa
De flesta barn i Upplands Väsby har det bra och mår bra, men inte alla. En del barn växer upp i familjer där missbruk, psykisk sjukdom eller våld förekommer. En del barn utsätts för mobbning. Andra känner sig pressade av skolans eller omgivningens krav. Många unga tjejer mår illa av den bild som ges av dem i media.
I mina ögon är det i första hand föräldrarna som har ansvaret för barns uppfostran och välmående. Men kommunen har den viktiga uppgiften att, i enlighet med Barnkonventionen, stödja och komplettera föräldrarna i deras föräldraskap. Av det skälet har vi här i Upplands Väsby gjort en omfattande satsning på att erbjuda föräldrar olika former av föräldrastöd. Det bygger på en vetenskaplig grund att stöd till föräldrar förebygger barns psykiska ohälsa.
Barnombudsmannen rapporterar om att det upplevs svårt att få hjälp från barn- och ungdomspsykiatrin, BUP. Man hittar inte till vården och i skolan saknas information om psykisk ohälsa. Några säger att de inte tas på allvar eftersom sjukdomen inte syns på utsidan och att de ibland nekas vård och blir skickade mellan olika instanser.
Stat, kommuner och region – tillsammans med frivilliga organisationer – måste erbjuda ett lättillgängligt stöd. Föräldrar ska lätt hitta stöd i sin föräldraroll. Skolan och fritidsverksamheten ska kunna upptäcka och rapportera tecken på psykisk ohälsa till socialtjänsten. Regionensmöjligheter att ta emot barn och ungdomar då de söker hjälp måste byggas ut.
Jag vill att det ska vara lätt att komma i kontakt med vården och det ska vara enkelt att få hjälp. Det får inte vara skamfyllt att må dåligt. Även här i Upplands Väsby måste vi våga se och motverka den psykiska ohälsan bland barn och ungdomar för att ge dem en bättre start i livet.
Kommentarer
Skicka en kommentar